Cu toții suntem mari amatori de plăceri culinare atunci când vedem în magazine anumite preparate delicioase. Fie că vorbim de prăjituri cu friscă, cremă sau ciocolată, acestea sunt la mare căutare printre gurmanzi, însă puțini știu că aceste „dulciuri” sunt adevărate „bombe de E-uri” care ne pot afecta grav sănătatea.
O analiză asupra ingredientelor care se află în compoziția unor astfel de prăjituri cu cremă scoate la iveală un rezultat îngrijorător pentru sănătatea consumatorilor. Experții îndeamnă populația să citească cu atenție etichetele produselor.
Campania „Voi știți ce mâncați?” realizată de BZI care dezvăluie consumatorilor ce pericole se ascund în produsele vândute în supermarketurile din Iași.
Etichetele acestora includ ingrediente care nu au nicio legătură cu rețeta originală a produsului, E-uri, conservanți sau coloranți. Puține persoane fac verificări, fiind mai interesate de preț, mai ales că toate alimentele au devenit mai scumpe, iar tendința este să se opteze pentru cele mai ieftine.
Specialiștii avertizează că aceste produse, consumate pe termen lung, pot provoca afecțiuni. Produsul prezentat astăzi este prăjitura cu fructe de pădure de la Selena, care costă 13,99 lei pentru două bucăți, achiziționate din supermarketul Kaufland.
Conform informațiilor de pe etichetă, prăjitura conține 32 de ingrediente, dintre care 22 sunt E-uri. Acestea includ stabilizatori precum 420, 450, 462, emulsifianți 472, 322, 471, 417, 475 și 470, aroma colorantă E 160, corectori de aciditate 332 și 331, gelatinizanți 406, 440, amidon E 1442 (există și alte două tipuri de amidon, dar nu intră probabil în categoria E-uri), aroma 2021, suport 1520, agenți de afânare E 450, 500, coloranți E 163. Singurele ingrediente din prăjitură care se găsesc și într-un produs fără E-uri sunt apa și ouăle.
Specialiștii de la Direcția Sanitar Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Iași declară că aceste substanțe chimice pot avea efecte negative asupra organismului, mai ales în cazul consumului pe termen lung, în special în rândul copiilor. Este important să se acorde atenție ingredientelor din alimente și să se evite consumul excesiv de E-uri.
„Un adevărat cocktail de arome și substanțe”, potrivit specialiștilor din cadrul Direcției Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Iași, care susțin că sunt îngrijorați de efectele pe termen lung ale consumului de E-uri, în special asupra copiilor.
Chiar dacă aditivii trec prin procese îndelungate de testare înainte de a fi introduși în alimente, unele substanțe prezintă efecte secundare negative asupra unor grupuri de consumatori.
„De multe ori se datorează faptului că o persoană este deosebit de sensibilă la substanța chimică respectivă sau pentru că exacerbează o sensibilitate sau afecțiune existentă. Sorbitolul (E 420) este un aditiv folosit de industria alimentară ca stabilizator, îndulcitor hipocaloric, umectat sau agent de volum. De aceea îl puteţi găsi în foarte multe produse, dar mai ales în cele de patiserie şi cofetărie.
Nu trebuie să vă mire totuşi dacă veţi găsi aditivul alimentar E 420 şi pe eticheta fructelor uscate, a siropurilor farmaceutice sau a preparatelor oftalmologice. E 420 poate fi folosit şi în combinaţie cu alţi aditivi alimentari – zaharină şi polifosfaţi de sodiu pentru preparatul tradiţional japonez surimi şi pentru a realiza o pastă de peşte din Alaska. Producătorii din industria cosmetică îl folosesc pe post de conservant, fiind unul dintre cele mai utilizate ingrediente. Totuşi, este interzis în preparatele pentru copii şi sugari”, susțin specialiștii din Iași.
Utilizarea constantă a alimentelor conținând E 450, o altă substanță ce se află în compoziția prăjiturii cu fructe de pădure analizată de specialiștii din Iași, favorizează apariția plăcilor de colesterol în lumenul vaselor de sânge. Studiile recente au arătat că stabilizatorul E 450 este o substanță carcinogenă ce contribuie la dezvoltarea tumorilor maligne.